Płukanie warzyw

Obrane warzywa należy dokładnie wypłukać, najlepiej przez przelanie ich strumieniem wody lub wymyć w dużej ilości wody w wannie czy w misce. Czyste warzywa trzeba od razu rozdrabniać zależnie od ich przeznaczenia kulinarnego.

Rozdrabnianie warzyw. Tylko nieliczne warzywa podaje się w całości do spożycia lub w całości gotuje, np. rzodkiewkę, pomidory, paprykę. Większość warzyw przed przerobem trzeba rozdrobnić^ Do tego celu najwy-

godniej jest używać dużych noży z brodą, ręcznych szatkownic lub wielobocznych tarek. Za pomocą noża rozdrabnia się warzywa w kostkę o dowolnych rozmiarach, w „makaron” lub w słupki, czy np. ziemniaki w cząstki.

Za pomocą wielobocznej tarki można rozdrobnić warzywa w wiórki różnej grubości, w zależności od grubości otworów w tarce. Do szatkowania kapusty i krajania ogórków w plastry doskonale nadaje się ręczna szatkownica. Rozdrobnione warzywa i owoce muszą być natychmiast poddawane dalszym zabiegom kulinarnym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>