Podczas gotowania należy kluski mieszać

-2. Przygotowane ciasto wykłada się na zwilżoną wodą pokrywę lub deskę, opiera pokrywę o brzeg garnka z wrzącą, osoloną wodą, metalową łyżką maczaną w wodzie lub nożem ścina ciasto wprost do wrzątku, starając się zachować podobny kształt i wielkość klusek.

Podczas gotowania należy kluski mieszać, aby nie przywierały do dna naczynia, w którym się gotują. Dobrze wyrobione ciasto znacznie zwiększa swoją objętość podczas gotowania, dlatego należy:

-1) formować kluski niezbyt duże, duże kluski dłużej się gotują, przy czym na wierzchu rozgotowują się i zanadto nasiąkają wodą, a w środku pozostają nie dogotowane, zbite,

-2) wrzucić na raz do garnka tylko tyle klusek, aby swobodnie mogły pływać. Aby skrócić czas gotowania, należy nakryć naczynie, w którym kluski się gotują. Gromadząca się pod pokrywą para wpływa do-datnio na konsystencję ugotowanego ciasta. Ugotowane kluski należy przepłukać gorącą wodą, aby zapobiec sklejaniu. Kluski kładzione należy wydawać zaraz po ugotowaniu. Prze-trzymywane kluski twardnieją, kurczą się i zatracają swoje wła-ściwości.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>