Podział warzyw i owoców na grupy

Skład chemiczny, a zatem wartość owoców i warzyw nie jest jednakowa. Ze względu na przewagę jednego lub kilku składników odżywczych wszystkie warzywa i owoce zostały podzielone na trzy grupy.

Grupę pierwszą stanowią warzywa i owoce bogate w witaminę C, a więc z warzyw wszystkie kapustne (kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż), a także pomidor, papryka, zielona pietruszka, zielony koper i szczypior. Natomiast z owoców do grupy tej należą: porzeczki (czarne i czerwone), truskawki, agrest, maliny, jeżyny, poziomki, jagody-czernice, wreszcie mało u nas wykorzystywane owoce dzikiej róży i rokitnika. Do grupy tej zalicza się również owoce cytrusowe, jednak w naszych warunkach nie są to produkty masowego i powszechnego spożycia. W codziennym żywieniu wszystkie wymienione warzywa i owoce mogą się wzajemnie zastępować, natomiast warzyw z tej grupy nie można zastąpić burakami lub marchwią, a owoców jagodowych – owocami pestkowymi czy ziarnkowymi.

Grupę drugą stanowią warzywa i owoce zawierające karoten (prowitamina A), który w organizmie człowieka przetwarzany jest na witaminę A. Warzywa i owoce należące do tej grupy mają zabarwienie żółtopomarańczowe i zielone, w drugim przypadku karoten maskowany jest zielonym chlorofilem. Z warzyw należą tutaj: marchew, dynia, fasola szparagowa, zielony groszek, wszystkie odmiany zielonej sałaty, szpinak, szczaw i inne zielone warzywa liściaste. Oprócz wymienionych warzyw, do tej grupy można również dodać pomidory, paprykę, jarmuż, zieloną pietruszkę, koper, szczypior, gdyż oprócz witaminy C zawierają także dużo karotenu. Z owoców obfitujące w katoten są morele.

Grupę trzecią warzyw i owoców stanowią wszystkie pozostałe, lecz nie należące do grupy pierwszej ani drugiej. Warzywa i owoce grupy trzeciej zawierają znacznie mniej witamin, ale obfitują w składniki mi-

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>