Pomidory nadziewane ryżem

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami. Proporcje: 10 sztuk pomidorów, 3 łyżki ugotowanego na sypko ryżu, 25 dag grzybów, łyżka tłuszczu, cebula, 2 jajka, sól, pieprz, łyżka tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, zielenina.

Maślaki, pieczarki albo grzyby mieszane oczyścić, umyć i pokroić. Razem z drobno pokrojoną cebulą włożyć je na rozgrzany tłuszcz, osolić i dusić. Jeżeli są już miękkie, dodać ugotowany na sypko ryż, jaja, łyżkę zieleniny oraz przyprawić nadzienie do smaku.

Z umytych pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć, a następnie nałożyć nadzienie i przykryć wierzchami. Pomidory z nadzieniem ułożyć w płaskim naczyniu ze stopionym tłuszczem, dodać przecieru z wydrążonych środków i dusić około 20 minut. Pod koniec duszenia zalać pomidory śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami, obficie posypane zielonym koprem.

Potrawa z ziemniaków i pomidorów. Proporcje: kilka plasterków wędzonego boczku lub słoniny, 4-5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków, 4-5 pomidorów, 4 jajka, zielenina, sól, pieprz.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>