Pomidory smażone w cieście

Plasterkami boczku lub bardzo cienko pokrojoną słoniną wyłożyć dno patelni, lub dno innego płaskiego naczynia. Na to ułożyć pokrajane w plasterki ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać zieleniną, mieloną papryką lub pieprzem. Na ułożone ziemniaki wybić surowe jajka, ułożyć plastry surowych pomidorów, posolić, a następnie naczynie wstawić do piekarnika do zapieczenia lub postawić na małym ogniu, przykryć przykrywką i ogrzewać aż do chwili, gdy jajka zetną się. Potrawę posypać po wierzchu posiekaną zieleniną.

Pomidory smażone w cieście. Proporcje: 2 jajka, 3 łyżki mąki, łyżeczka oleju, około pół szklanki wody, sól, starta gałka muszkatołowa, 4-5 pomidorów, zielenina, sól, tłuszcz do smażenia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>