Pory w sosie potrawkowym

Pory w sosie potrawkowym. Proporcje: 4 średniej wielkości pory, sól, cukier do smaku, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka wywaru z warzyw lub wody i kostka rosołu z drobiu, pół szklanki śmietany, zielenina.

Pory obrać z zewnętrznych uszkodzonych liści, przyciąć ciemnozielone końce liści, odciąć twardą piętkę, przekroić wzdłuż i dokładnie wymyć. Pokroić pory na kawałki 2-centymetrowej długości i włożyć do niewielkiej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny cukru do smaku. Gotować kilka minut, a następnie wylać na sito. Wywar z porów można wykorzystać do przygotowania zupy. Mąkę rozmieszać z masłem na surowo i dodać do odmierzonej ilości wody zagotowanej z dodatkiem kostki rosołu z drobiu, następnie wlać śmietanę i tak przygotowany sos mieszając zagotować. Następnie przyprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną kwasu cytrynowego. Włożyć do sosu pory, zagotować. Podawać posypane zieleniną.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>