Pory w sosie potrawkowym

Produkty: 5 szt. porów, 40 g masła lub margaryny, 30 g mąki, 0,5 szklanki śmietany, sól, cukier. Sposób wykonania. Pory oczyścić z uszkodzonych liści, przyciąć ciemnozielone twarde liście, przekrajać wzdłuż i dokładnie umyć. Połówki porów pokrajać na 2-centymetrowe kawałki, zalać małą ilością wrzącej Wody, dodać łyżeczkę tłuszczu, sól, cukier do smaku, ugotować bez przykrycia. Miękkie pory podprawić zasmażką z mąki i tłuszczu, zagotować, na końcu dodać śmietanę.

Do przygotowanych w ten sposób porów można dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego. Skorzonera w sosie śmietanowym Produkty: 850 g skorzonery, 40 g masła lub margaryny, 30 g mąki, 1 szklanka śmietany, sól, cukier, zielona pietruszka.

Sposób wykonania. Oczyszczoną skorzonerę pokrajać na kawałki centymetrowej długości, zalać małą ilością wody do-prawionej do smaku solą i cukrem, włożyć łyżeczkę masła, ugoto-wać. Z reszty tłuszczu i mąki zrobić jasną zasmażkę, podprawić nią potrawę. Na końcu dodać śmietanę, zagotować. Podawać posypaną zieloną pietruszką.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>