Pory z wody

Z mąki, dodając żółtka, olej i wodę lub mleko, zarobić ciasto, wyrobić je dokładnie łyżką, a następnie dodać ubitą z białek pianę. Ciasto przyprawić startą na tarce gałką muszkatołową i solą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w niezbyt grube krążki, a następnie oprószyć solą, pieprzem i zieleniną. Krążki pomidorów maczać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć. Przed podaniem można polać smażone pomidory śmietaną wymieszaną z drobno posiekaną cebulą lub szczypiorem albo koprem.

Pory z wody. Proporcje: 4 pory, sól, cukier do smaku, łyżka masła, łyżka tartej bułki. Oczyszczone i wymyte pory (tylko części jasne) włożyć w całości do wrzącej wody osolonej z dodatkiem cukru i gotować około 12 minut. Miękkie pory przed samym podaniem odcedzić z wody, polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>