Produkty tłuszczowe

Produkty tłuszczowe nie są same w sobie produktami stosowanymi jako pożywienie, lecz zawsze stanowią dodatek do innych produktów. Wysoka wartość energetyczna produktów tłuszczowych sprawia, że często bardzo obficie okraszone potrawy są uważane przez ludzi jako miernik dobrobytu, co jest oczywistym błędem. Dodatek tłuszczu do potraw podnosi ich smak, ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, pozwala uroz-maicić sposób przyrządzania potraw. Wartość energetyczna smalcu i olejów wynosi około 3771 kJ (900 kcal), masła i margaryny 3142 kj (750 kcal).

Siódmą grupę produktów stanowią ziemniaki. W składzie chemicznym ziemniaków znajdujemy ilościowo najwięcej wody. Drugim ilościowo składnikiem występującym w ziemniakach jest

skrobia, najtańszy materiał energetyczny. W ziemniakach znajduje się około 2% białka o dość wysokiej wartości biologicznej. Ziemniaki są produktem odkwaszającym, zawierają witaminę C oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ziemniaki nie zawierają.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>