Przedstawiony podział produktów na grupy

Dwunastą grupę produktów stanowią cukier, słodycze, wysoko słodzone marmolady i dżemy, miód. Cukier jako czysty węglowodan jest tylko źródłem energii. Wysoko słodzone dżemy oraz marmolady wnoszą składniki mineralne produktów, z których zostały wykonane. W tej grupie najwyżej wartościowym produktem jest miód, który wprawdzie w znikomych ilościach, ale dostarcza składników mineralnych i niektórych witamin z grupy B.

Przedstawiony podział produktów na grupy i charakterystyka składu chemicznego produktów, a zatem i wartości odżywczej, pozwoli wam lepiej zapamiętać tabela przedstawiająca graficznie wartość odżywczą wymienionych produktów (tab. 3).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>