Przepisy na surówki

Surówki z brukwi. Proporcje: 30 dag brukwi, łyżka startego chrzanu, mała marchew, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny do smaku, pół szklanki śmietany.

Oczyszczoną i dokładnie wymytą brukiew i marchew zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Do startych warzyw dodać osączony z zalewy chrzan, wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą, cukrem i rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym.

Inne rodzaje surówki z brukwi można otrzymać, dodając do niej starte jabłko, seler czy drobno pokrojoną paprykę z zalewy. Do surówki z’ brukwi można również dodać sos z oleju z dodatkiem łagodnej musztardy.

Surówki z brokułów. Proporcje: 4-5 łodyg brokułów z nierozwi- niętymi kwiatami, ogórek świeży lub małosolny, łyżka zielonego kopru, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy do smaku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>