Przestrzeganie czasu gotowania

– osolenie potrawy i dodanie do smaku cukru, co zapobiega nadmiernemu przenikaniu soków komórkowych, ponieważ zmniej-sza się różnica stężeń roztworów w komórkach i otaczającym śro-dowisku.

Przestrzeganie czasu gotowania sprzyja zachowaniu wartości odżywczej i smakowej potraw, pozwala również oszczędniej go-spodarować opałem, a nade wszystko oszczędza czas gospodyni przygotowującej posiłki.

Warzywa gotowane w małej ilości wody po ugotowaniu zagęszcza się podprawą z mąki i tłuszczu, czyli zasmażką, lub zawiesiną mąki i śmietany. Zasmażki mogą być z mąki bardziej lub mniej zrumienionej. Najdogodniej jest zrumienić mąkę na suchej patelni, a potem dodać tłuszcz taka zasmażka smakuje tak samo, a jest lżej strawna od zasmażki z mąki zrumienionej razem z tłuszczem. Ilość mąki do zasmażki czy innej potrawy zależy od ilości wody zawartej w potrawie. Przy gotowaniu porcji warzyw dla 4-^5 osób, czyli ok. 1 kg, ilość wody wynosi l-i-2 szklanek, zaś ilość użytej do podprawy mąki 20^-30 g.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>