Przetwórstwo owoców jesiennych

Ze względu na różny termin dojrzewania owoców przetwórstwo domowe nasila się raz podczas dojrzewania owoców jagodowych, drugi raz w sierpniu i wrześniu, kiedy dojrzewają owoce ziarnkowe (jabłka i gruszki) i większość pestkowych (późne odmiany wiśni, brzoskwinie, morele, renklody i inne śliwy). Metody utrwalania i opakowania przetworów jesiennych są stosowane takie same, jak do owoców jagodowych. Rodzaje przetworów poza dżemami są nieco inne, ponieważ owoce jesienne są mniej soczyste i mają inne cechy jako surowiec przetwórczy. Dlatego właśnie owoce jesienne wymagają dodatkowego omówienia.

Surowiec przetwórczy. Owoce jesienne nie są na ogół tak dobrym źródłem witaminy C jak owoce jagodowe i nie zawartość witamin, lecz inne ich wartości są głównym motywem przerobu. Planując przetwory w kolejności dojrzewania owoców-należy najpierw uwzględnić wiśnie późnych odmian. Na ogół są to owoce drobne, lecz ze względu na ich piękny kolor, oryginalny ostry smak mogą posłużyć do wyrobu soku otrzymywanego przez parowanie. Przy dostatecznej ilości czasu na drylowanie wiśni warto z nich przygotować miazgę nie słodzoną w butelkach, jako półprodukt do przygotowania zupy czy kisielu, albo dżem w połączeniu z owocami bogatymi w pektyny, np. jabłkami. Zerwane wiśnie powinny być możliwie szybko przerobione, poniewać łatwo odgniatają się i w tych miejscach dość szybko rozpoczynają się’ procesy psucia. Zewnętrznymi oznakami tego zjawiska jest utrata intensywnego wiśniowego zabarwienia i powstawanie brązowych plam.

Równolegle z późnymi wiśniami lub nieco wcześniej występują zbiory moreli i brzoskwiń. Choć są to owoce mało roz-powszechnione, tam gdzie są dostępne warto z nich przygotować kompot, połówki moreli w syropie lub dżem. Morele czy brzoskwinie na kompoty powinny być dojrzałe, lecz jędrne. Z brzoskwiń lepiej jest przed włożeniem do słojów zdjąć skórkę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>