Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta. Sposób zarabiania ciasta ziemniaczanego ma duży wpływ na jakość ciasta. W przeciwieństwie do ciasta makaronowego czy pierogowego, ciasto ziemniaczane nie może być j długo wyrabiane, gdyż rzednieje. Po wymieszaniu ziemniaków z dodatkami (tab. 13) za pomocą noża lub łopatki, należy szybkimi ruchami rąk łączyć je na jednolitą masę i od razu formować wyroby.

Zastosowanie ciasta ziemniaczanego w potrawach jest dość szerokie i daje duże możliwości przygotowania przede wszystkim dań podstawowych z samego ciasta lub też z różnymi dodatkami.

Najpopularniejszymi potrawami z ciasta ziemniaczanego są ko-pytka, kluski, paluszki lub knedle. W zależności od dodatków użytych do nadziewania knedli mogą one stanowić danie słone lub słodkie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>