Rola składników pokarmowych

Rolę składników pokarmowych w organizmie można najogólniej sprowadzić do trzech głównych funkcji:1) budowa i odbudowa komórek i tkanek głównymi składnikami budulcowymi są białka oraz składniki mineralne

-2) dostarczanie energii do podtrzymywania stałej ciepłoty ciała oraz energii do wykonywania pracy głównymi materiałami energetycznymi są węglowodany i tłuszcze, a czasem i białka

-3) regulacja procesów przemiany materii w ustroju głównymi regulatorami są witaminy i niektóre składniki mineralne. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na poszczególne składniki pokarmowe jest już znane. Zależy ono od wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy, stanu fizjologicznego.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>