Słodkie marynaty owocowe

Marynaty owocowe nie należą do przetworów produkowanych masowo. Są to przetwory smaczne, urozmaicające codzienne po-żywienie podawane jako dodatki do zimnych mięs pieczonych, pasztetu, niektórych wędlin. Marynaty owocowe utrwala się przez pasteryzację, ocet natomiast jest dodawany tylko jako czynnik smakowy. Przygotowanie słodkich marynat z owoców w zasadzie pokrywa się ze sposobem przyrządzania kompotów z tą różnicą, że do zalewy dodaje się ocet lub kwasek cytrynowy. Słodką marynatę można robić ze śliwek węgierek dojrzałych, lecz twardych i jędrnych, z gruszek i rajskich jabłuszek.

Śliwki należy umyć w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną, wy-płukać zimną wodą i ułożyć w słojach. Gruszki obrane z wydrążo-nymi gniazdami nasiennymi trzeba zblanszować, czyli obgotować w wodzie lekko zakwaszonej, i dopiero gdy nieco zmiękną, ułożyć w słoju. Do słojów napełnionych owocami należy włożyć przyprawy korzenne w postaci kilku ziarn pieprzu, ziela angielskiego, goździków, kawałka cynamonu. Słoje z owocami następnie na-pełnia się gorącą zalewą przygotowaną z wody, cukru i octu (0,5 litra wody, 0,4 kg cukru, 1 szklanka octu 10-procentowego), zamyka i wstawia do pasteryzacji. Czas pasteryzacji wynosi 25-r- -T-30 minut.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>