Sprawdzanie jakości mąki

W warunkach gospodarstwa domowego najłatwiej ocenić jakość mąki poprzez określenie jej wyglądu, zapachu i smaku. Podane wskaźniki ułatwiają wam to zadanie.

Badanie mąki dotykiem. Mąka rozcierana w palcach powinna być sypka i nie może mieć wyczuwalnych grudek. Mąka z przemiału kaszkowatego jest szorstka (np. krupczatka), pozostałe zaś mąki są gładkie. Doty-kiem sprawdzamy także wilgotność mąki przez zanurzenie ręki w worku. W mące wilgotnej wyraźnie odczuwa się chłód. Wilgotność można również sprawdzić zaciskając mąkę w dłoni. Mąka sucha po otwarciu dłoni nie utrzymuje nadanego jej kształtu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>