Surówki z cebuli dojrzałej

Inne rodzaje surówki z młodej cebuli można otrzymać, dodając do niej takie dodatki jak pokrajaną w plasterki rzodkiewkę, ogórki świeże lub małosolne, pomidory, pokrojone liście zielonej sałaty. Surówkę z młodej cebuli można posypać startym serem podpuszczkowym lub drobno pokrajanym serem twarogowym czy jajkami ugotowanymi na twardo.

Surówki z cebuli dojrzałej. Proporcje: 20 dag cebuli (3 cebule średniej wielkości), ogórek kwaszony, sól, cukier do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczkę musztardy.

Na surówkę należy wybierać cebulę słodką, nie piekącą. Obraną i wypłukaną cebulę pokroić na ćwiartki, a te w cienkie plasterki. Podobnie pokroić ogórek. Wymieszaną cebulę z ogórkiem przyprawić do smaku solą i cukrem, oblać sosem z oleju wymieszanym z łagodną musztardą.

Inne rodzaje surówki z cebuli można otrzymać, dodając zamiast ogórka jabłko, paprykę marynowaną czy łyżkę kapusty kwaszonej.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>