Surówki z cebuli młodej

Surówki z cebuli młodej. Proporcje: 5-7 sztuk młodych cebul ze szczypiorem (pęczek), sól, sok z cytryny lub rozpuszczony w wodzie kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju lub majonezu.

Młodą cebulę oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści, odrzucić liście uszkodzone, zwiędnięte. Pokroić ostrym nożem ułożoną równo na deseczce cebulę łącznie z zielonym szczypiorem, osolić, skropić sokiem z cytryny lub rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, wymieszać z olejem lub śmietaną czy sosem przygotowanym z homogenizowanego twarożku i mleka albo kefiru.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>