Surówki z chrzanu

Surówki z chrzanu. Proporcje: 10 dag chrzanu (1 korzeń średniej wielkości), sok z cytryny lub kwas cytrynowy, sól.

Dokładnie oczyszczony lub wymyty korzeń chrzanu zeskrobać ostrym cienkim nożem na długie lecz cienkie wiórki. Wiórki po zeskrobaniu skropić sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym, posolić, posypać bardzo małą ilością cukru.

Innym rodzajem surówki jest świeżo starty chrzan, skropiony sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym, przyprawionym solą, cukrem do smaku. Do tak przygotowanego chrzanu można dodać ugotowane na twardo, posiekane jajko oraz kilka łyżeczek słodkiej śmietanki.

Ostry smak świeżo startego chrzanu można złagodzić, dodając łyżkę surowego startego selera, jabłko lub nawet łyżkę startej surowej marchwi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>