Surówki z cukinii

Surówki z cukinii. Proporcje: cukinie, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, pieprz, łyżka zielonego kopru.

Młode cukinie (do 20 cm długości) bardzo starannie umyć i bez obierania pokroić w cienkie plasterki (jak ogórek na mizerię). Pokrojoną cukinię osolić, dodać cukru i odrobinę pieprzu, posypać obficie zielonym koprem, skropić sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym.

Inne rodzaje surówki z cukini można otrzymać dodając do niej pomidory, cebulę lub szczypior, kruchą sałatę pokrojoną w paski, drobno posiekaną rzeżuchę ogrodową. Surówkę z cukinii można przyprawić olejem lub śmietaną.

Czosnkowe masło. Proporcje: 4-5 ząbków czosnku, ‚/4 kostki masła, pół łyżeczki soli. Ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, następnie utrzeć z solą w porcelanowym moździerzu, dodać masło i jeszcze razem utrzeć. Uformować masło czosnkowe w foremną kostkę, schłodzić. Podawać do smarowania pieczywa, szczególnie razowego chleba.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>