Surówki z cykorii.

Surówki z cykorii. Proporcje: 4-5 kolb cykorii, łyżka soku z cytryny, – 3 łyżki oleju, sól, cukier do smaku.

Kolby cykorii oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i przyciąć twardą piętkę. Tak przygotowane kolby pokroić na kawałki centymetrowej długości i od razu zalać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny lub z rozpuszczonym kwasem cytrynowym. Posolić i posypać odrobiną cukru surówkę już na stole posolona wcześniej szybko więdnie i staje się niesmaczna.

Do cykorii można dodać drobno pokrojony kwaszony ogórek lub starte kwaśne jabłko, drobno pokrojoną jasną część pora lub owoc mrożonej lub marynowanej papryki. Z każdym z tych dodatków otrzyma się inny rodzaj surówki z cykorii.

Surówki z dyni. Proporcje: 20 dag dyni, 2 jabłka, sól, cukier do smaku, pół szklanki śmietany, zielony koper.

Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, osolić, dodać nieco cukru do smaku, a następnie wymieszać ze śmietaną i posypać siekanym, zielonym koprem.

Zamiast jabłek można dodać ostrzejszych w smaku umytych i przetartych żurawin lub pokrojonych na mniejsze części śliwek węgierek bez pestek.

Wszystkie rodzaje surówki z dyni z dodatkiem owoców można po wierzchu posypać orzechami. Surówki z endywii. Proporcje: 3-4 główki endywii, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>