Surówki z gląbika

Surówki z gląbika krakowskiego. Proporcje: garść liści głąbika krakowskiego lub 40 dag łodyg, zielony koper, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka łagodnej musztardy.

Ściąć liście roślin, gdy jeszcze nie wybijają pędów, dokładnie wymyć, osączyć z wody. Ułożone na salaterce liście osolić, polać sosem z oleju, musztardy i kwasu cytrynowego, obficie posypać zielonym koprem.

Łodygi głąbika krakowskiego należy umyć, obrać ze skórki, tak jak rabarbar, ostrym nożem pokroić w cienkie talarki, przyprawić, tak jak surówkę z liści głąbika krakowskiego.

Surówki z jarmużu. Proporcje: 5-6 liści jarmużu, jabłko, ogórek kwaszony, pół pora, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>