Surówki z kapusty biatej

Surówka zyskuje na smaku i wartości odżywczej, jeżeli posypie się ją startym serem ostrym lub ugotowanym na twardo posiekanym jajkiem.

Surówki z kapusty biatej. Proporcje: 30 dag kapusty białej, ogórek świeży lub kwaszony, zielony koper lub szczypior, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.

Kapustę oczyszczoną z zewnętrznych liści umyć, poszatkować drobno, a głąb zetrzeć na tarce. Ogórek świeży lub kwaszony pokroić w makaroniki, dodać zieleninę. Surówkę zakwasić, posolić, dodać cukru do smaku, wymieszać z sosem z oleju i musztardy lub z samego oleju.

Inne rodzaje surówki z kapusty białej można otrzymać, dodając do kapusty pokrojone pomidory i cebulę lub paprykę i cebulę, pory – 1 jabłko, marchew i jabłka. Surówkę z kapusty białej można przyprawić majonezem lub śmietaną.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>