Surówki z kapusty włoskiej

Surówki z kapusty włoskiej. Proporcje: produkty i sposoby wykonania jak dla surówek z kapusty białej. Do każdej surówki z kapusty włoskiej można dodać kilka posiekanych orzechów włoskich.

Surówki z kapusty czerwonej. Proporcje: 30 dag kapusty czerwonej, – 2 jabłka, sól cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, 3 łyżki oleju.

Oczyszczoną z zewnętrznych uszkodzonych liści, mocno zwiniętą część główki czerwonej kapusty umyć, osączyć z wody i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na tej samej tarce zetrzeć jabłko. Rozdrobnione produkty zakwasić, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać z olejem. Do surówki można dodać łyżeczkę musztardy.

Inne rodzaje surówki z czerwonej kapusty można uzyskać, dodając do kapusty, oprócz jabłek, drobno pokrojone jasne części pora, ogórek kwaszony lub pokrajane w paski śliwki węgierki i gruszki.

Surówkę z kapusty czerwonej można przyprawić majonezem. Surówki z kapusty kwaszonej. Proporcje: 40 dag kapusty kwaszonej, jabłko, marchew, cukier, pieprz, 2-3 łyżki oleju.

Kapustę kwaszoną drobno posiekać nożem, a następnie dodać starte jabłko i marchew, przyprawić do smaku cukrem i wymieszać z olejem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>