Surówki z kardów

Surówki z kardów. Proporcje: 8-10 mięsistych ogonków liściowych kardów, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju lub majonezu, zielenina.

Ogonki liściowe kardów obrać ze skórki (jak rabarbar), pokroić w cienkie plasterki i szybko zakwasić. Zalać olejem, przyprawić do smaku solą i cukrem.

Inne odmiany surówki z kardów można otrzymać, dodając do pokrojonych ogonków liściowych jabłka, pomidory, ogórki kwaszone lub śliwki węgierki pokrojone w paski.

Surówki z marchwi. Proporcje: 30 dag marchwi, łyżka startego chrzanu, jabłko, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny, pół szklanki śmietany.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>