Surówki z pomidorów

Surówki z pomidorów. Proporcje: 40 dag pomidorów, cebula, sól, pieprz, 2-3 łyżki śmietany lub majonezu czy oleju.

Umyte pomidory przelać na sicie wrzącą wodą, następnie zimną, i podważając nożem zdjąć skórkę. Pokroić pomidory w krążki lub tylko nadkroić na cztery części, posypać cebulą, solą i pieprzem, polać śmietaną, olejem lub majonezem.

Surówki z pomidorów można łączyć z zieloną sałatą, ogórkami, papryką, cebulą, kapustą białą lub włoską, młodymi porami, koprem, szczypiorem, pietruszką. Można posypywać je startym serem, posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo, polewać sosem z twarożku homogenizowanego i kefiru lub mleka.

Surówki z porów. Proporcje: 2 pory, sól, cukier do smaku, kwaszony ogórek, 2 jabłka, 3 łyżki oleju (łyżeczka musztardy).

Oczyścić pory z zewnętrznych, uszkodzonych części, przyciąć spadające swobodnie, długie, ciemnozielone liście. Wyciąć twardą piętkę. Pozostałe zielone liście przekroić wzdłuż na połowę i dokładnie wymyć. Wypłukane pory, osączone z wody pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie lekko osolić i posypać cukrem, przykryć. Jabłka i ogórki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do porów. Wymieszać surówkę z olejem i musztardą, jeżeli trzeba, przyprawić do smaku cytryną lub kwasem cytrynowym. Oczywiście można ją także wymieszać z majonezem i posypać po wierzchu ugotowanym na twardo, posiekanym jajkiem lub tartym żółtym serem.

Surówki z porów są bardzo smaczne z dodatkiem owoców, takich jak śliwki, gruszki oraz można do nich dodawać paprykę, pomidory, marchew, kapustę białą, włoską, czerwoną.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>