Surówki z rzeżuchy ogrodowej

– 1 kwasem do smaku, wymieszać z olejem. Drobno pokrajane selery naciowe można łączyć z pomidorami, ogórkami, cukinią, jabłkami, zieloną sałatą. Nawet niewielki dodatek selerów naciowych ogromnie uatrakcyjnia surówki z innych warzyw.

Surówki z rzeżuchy ogrodowej. Proporcje: garść rzeżuchy, sól, – 2 łyżki twarożku homogenizowanego, 2-3 łyżki kefiru lub śmietany albo majonezu.

Świeżo ściętą rzeżuchę włożyć do sporej ilości wody, wymyć, wybrać na sito i jeszcze przelać strumieniem wody, a po osączeniu drobno pokroić. Twarożek wymieszać z mlekiem, dodać rzeżuchę i posolić do smaku. Dla amatorów można do surówki dodać ząbek czosnku. Zamiast twarożku rzeżuchę można wymieszać z majonezem i startym serem żółtym lub posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.

Rzeżuchę można dodawać do wszystkich surówek oraz posypywać nią tak jak zieloną pietruszką, inne potrawy. Surówki z warzyw mieszanych. Proporcje: 1 marchew, kawałek selera, pół pora, mała pietruszka, ogórek kwaszony, jabłko, 3-4 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, cukier do smaku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>