Susze z warzyw

Jak wiadomo już, suszenie nie jest najwłaściwszą metodą utrwalania warzyw i owoców, w odniesieniu jednak do niektórych produktów jest to jedyna słuszna do zastosowania metoda utrwalania produktu i ochrony przed zepsuciem.

Suszenie zielonego groszku. Dobre wyniki daje suszenie zielonego groszku, którego w warunkach domowych nie można utrwalić inaczej. Młode strąki groszku. o nasionach wyrośniętych, lecz słodkich, należy wyłuskać, odrzucając sztuki uszkodzone. Na sicie zanurza się wyłuskane nasiona do wrzącej wody na 2-4-3 minut i chłodzi przelewając zimną wodą. Tak przygotowany groszek rozsypuje się następnie na sitach, wstawia do piekarnika po skończonym gotowaniu. Aby groszek zachował swoje ładne zielone zabarwienie, suszenie nie może się odbywać w zbyt wysokiej temperaturze, która sprzyja zbrą- zowieniu nasion. Suchy groszek można przechowywać w zwykłej torebce papierowej. Podobnie jak groszek można suszyć młode strąki fasoli szparagowej.

Susz z liści kopru lub pietruszki. Młode, czyste liście koperku lub pietruszki należy pokrajać na kawałki, ułożyć cienką warstwą na deseczce lub papierze w miejscu nasłonecznionym., Suche kruszące się listki składa się do oddzielnych opakowań. W podobny sposób można suszyć młode liście selera. Wszystkie ususzone aromatyczne warzywa liściowe, chociaż przez suszenie mają zniszczoną wartość witaminową, ze względów smakowych są cennym dodatkiem do zup i sosów.

One comment to Susze z warzyw

  • bogus  says:

    Sprawdzalem to i niestety, nie dla mnie 🙂

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>