Sztućce

Przybory służące do spożywania posiłków, łyżki, noże, widelce, łyżeczki różnych wielkości ogólnie nazywa się sztućcami. Do sztućców zalicza się również specjalne łyżki, widelce i czerpaki, służące do nabierania potraw z półmisków, łopatki do tortów, specjalne noże i widelce do ryb, widelczyki do ciast, nożyki do owoców itp.

Najtrwalsze i najmniej kłopotliwe do konserwacji są sztućce ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj stali nie wykazuje wrażliwości na zetknięcie się z kwasami, dlatego też sztućce nie wymagają czyszczenia, a tylko starannego umycia i wytarcia ściereczką. Jedynie na łyżeczkach używanych do herbaty tworzy się ciemny osad, który można łatwo zmyć każdym środkiem myjącym lub miałkim proszkiem do czyszczenia naczyń.

Do codziennego użycia stosuje się często sztućce aluminiowe z ostrzami ze stali nierdzewnej. Ostrza noży nie wymagają więc czyszczenia, natomiast łyżki, łyżeczki i widelce po dłuższym używaniu ciemnieją, tracąc charakterystyczny dla aluminium srebrzysty kolor. Ściemnienie takie można usunąć miałkim proszkiem do szorowania naczyń albo specjalną watą metalową. Po oczyszczeniu sztućce należy umyć w ciepłej wodzie, wypłukać i wytrzeć miękką ścierką. o liczbie i jakości zastawy stołowej i sztućców decyduje gospodyni i kompletuje ją według własnych potrzeb.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>