Tarki

Tarki wykonane z blachy ocynkowanej spełniają dobrze swoje zadania przy rozdrabnianiu, jeżeli są ostre i mają nie startą pobia- tę. Przy częstym podawaniu surówek z warzyw i owoców trzeba zaopatrzyć się w tarkę czworoboczną, która ma wszystkie żądane irubości otworów. Na tarce czworobocznej ścianka z najdrobniejszymi otworami służy do tarcia chrzanu i ziemniaków, nieco grubsze otwory są właściwe do tarcia marchwi lub selera na surówkę, i także buraków ugotowanych na buraki zasmażane, zaś grube itwory służą do tarcia jabłek do surówek, ogórków kwaszonych,

włoszczyzny do zup, a także do rozdrabniania na surówkę kapusty czerwonej. Czwarty bok z poprzecznymi nacięciami doskonale służy do krajania ogórków na mizerię lub rzodkiewki. Ścieranie na tarce jest znacznie szybsze od rozdrabniania nożem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>