Termosy

Termosy, dzięki odpowiedniej budowie szklanego wkładu, nogą zachować temperaturę przechowywanego produktu 16-j–24 »odzin. Służą one do przenoszenia i przechowania zarówno potraw gorących, jak i zimnych, dlatego mają zastosowanie zimą do napojów gorących, latem, podczas upałów do napojów zimnych. W sprzedaży są termosy do napojów z wąskim, małym otworem, termosy-dzbanki doskonale służące do parzenia kawy i termosy do potraw z szerokim otworem.

Każdy z wymienionych termosów może być różnej pojemności od 0,25-j-2 litrów. Termosy i korki po każdorazowym użyciu trzeba umyć, wyparzyć, osuszyć.

Drobne narzędzia pracy. W grupie drobnyeta. narzędzi pracy specjalną uwagę należy zwrócić na noże (rys. 7). Dobrze naostrzone i odpowiednio dobrane do wykonywanej czynności czynią pracę związaną np. z obieraniem, czyszczeniem, rozdrabnianiem, krajaniem znacznie łatwiejszą. Wszystkie noże w kuchni powinny być ze stali nierdzewnej. Do obierania i czyszczenia najdogodniejsze są n o ż e j a- rzyniaki o krótkim ostrzu. Do krajania i siekania niezbędne są noże o dłuższym i szerszym ostrzu, zakończone szpicem. Do krajania pieczywa i mięsa pieczonego najodpowiedniejszy jest nóż piła. Grupę tych narzędzi uzupełniają: długi elastyczny nóż do krajania wędlin, tasak i nożyce do cięcia drobiu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>