Tłuczek do mięsa

Najbardziej są rozpowszechnione tłuczki do mięsa wykonane z metalu, osadzone na drewnianym uchwycie. Tłuczki z tworzywa sztucznego, jak również młotki drewniane, są niepraktyczne, mało odporne na działanie mechaniczne, trudne do utrzymania w należytej czystości.

Stolnica i deski. Stolnica (rys. 8) wykonana z gładkich, twardych, bezwonnych desek z obrzeżami powinna być zachowana tylko do ciast. Do przyrządzania potraw z ryb, mięsa, krajania słoniny należy zaopatrzyć gospodarstwo w oddzielne, tylko do tego celu przeznaczone, mniejsze stolniczki-deski bez obrzeży. Do czyszczenia śledzi najdogodniejsza jest stolniczka z grubego szkła, ponieważ nie chłonie specyficznego zapachu. Stolnicę i deski” po każdorazowym użyciu należy dokładnie umyć i osuszyć.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>