Tłuszcze i węglowodany jako główne składniki energetyczne

Znane są różne produkty zasobne w tłuszcze, a ściślej mówiąc w składniki odżywcze zwane tłuszczowcami. Do produktów tych można zaliczyć: masło, śmietanę, smalec, słoninę, oleje, masło roślinne, margarynę. Poza tym tłuszcz występuje w wielu innych produktach jako ich część składowa, np. w mięsie, żółtkach jaj, mleku, orzechach. Wszystkie tłuszcze są zbudowane z kwasów tłuszczowych i glicerolu. Wśród kwasów tłuszczowych znajdują się kwasy zaliczane do składników niezbędnych dla organizmu człowieka, których ustrój człowieka nie może wytworzyć z żadnych innych związków, lecz musi je dostać w pożywieniu. Kwasy te występują w znacznych ilościach w olejach, a szczególnie w oleju lnianym, arachidowym, słonecznikowym, sojowym. Tłuszcze zwierzęce zawierają znacznie mniej niezbędnych kwasów tłuszczowych. Wyjątek stanowi tran i niektóre tłuszcze rybie.

Wszystkie tłuszczowce służą jako materiał energetyczny, ale dostarczane przez nie niezbędne kwasy tłuszczowe biorą także udział w przemianie cholesterolu w organizmie człowieka. C h o- lesterol jest to związek występujący w tłuszczach zwierzęcych, który przyczynia się do powstawania miażdżycy. Przy umiarkowanym spożyciu tłuszczów1 zwierzęcych i produktów, które zawierają tłuszcze, konieczne jest spożywanie olejów zapewniających dostarczenie dostatecznej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Tłuszcze należą do produktów o wysokiej wartości energetycznej, 1 gram spalając się w organizmie dostarcza około 37,6 kJ (9 kcal). Ilość spożywanego dziennie tłuszczu wynosi około 70 g, zaś energia uzyskiwana z tłuszczów wynosi 30^-35% dobowego zapotrzebowania.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>