Ułożone w słojach grzyby

O smaku grzybów w dużej mierze decyduje przygotowana za-lewa. Do przygotowania 1 litra zalewy bierze się 2 szklanki wody, 1 szklankę: octu 6-procentowego, ok. 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, goździków oraz kilka wiórków zestruganego korzenia chrzanu. Wodę należy zagotować z przyprawami, dodać ocet i powtórnie doprowadzić do wrzenia.

Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamyka, a następnie pasteryzuje w lekko wrzącej wodzie. Czas pasteryzacji dla słojów o pojemności 0,5 litra wynosi ok. 45 minut, dla słojów o pojemności 1 litra ok. 1 godziny.

W ten sposób otrzymuje się konserwę o smaku słodko-kwaś- nym. Dla amatorów konserw o smaku ostrzejszym można zmniej-szyć w zalewie dodatek cukru do 5 g, a zwiększyć ilość soli (do 3 łyżeczek na 1 litr zalewy).

One comment to Ułożone w słojach grzyby

  • Anja  says:

    Bardzo lubie grzybki marynowane zima do kanapeczki 🙂

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>