W pożywieniu człowieka produkty pochodzenia roślinnego

i zwierzęcego często występują razem, np. fasola z kiełbasą, mleko z chlebem, kasza z mlekiem, pierogi z serem. We wszystkich tych i podobnych połączeniach produktów w potrawach aminokwasy z białka pochodzenia zwierzęcego uzupełniają brakujące aminokwasy w białku pochodzenia roślinnego. Aby jednak białka powstałe z uzupełniających się aminokwasów były wykorzystane jako budulec, to produkty roślinne i zwierzęce muszą być podawane w tym samym posiłku. Białko nie wykorzystane jako budulec zostaje w organizmie spalone jako materiał energetyczny.

Zapotrzebowanie na białko u ludzi dorosłych wynosi 1 gram na 1 kg masy ciała na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na białko jest u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, u kobiet ciężarnych w drugiej połowie ciąży i u kobiet karmiących. Większe od normalnego zapotrzebowanie na białko wykazują także ludzie powracający do zdrowia po ciężkich chorobach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>