W zestawach potraw

W zestawach potraw należy zwracać uwagę na odpowiedni dobór barw posiłków, aby były kolorowe, co podnosi ich estetyczny wygląd i wpływa na pobudzenie apetytu. Barwność posiłków można uzyskać wprowadzając potrawy z warzyw i owoców.

– W zestawieniach potraw w posiłkach należy uwzględniać ich smak, aby uniknąć podawania po kwaśnej zupie drugiego dania o smaku także kwaśnym, które powinno mieć raczej smak obojętny i odwrotnie, po mdłej zupie, np. krupniku, drugie danie powinno mieć dodatek o smaku kwaśnym.

– Dobierać potrawy mając na uwadze ich pracochłonność. Przy pracochłonnym drugim daniu, np. pierogach, zupa powinna być prosta i łatwa w wykonaniu. Wykorzystywać ugotowane wcześniej produkty, np. ziemniaki, makaron lub kasze, jako podstawę potraw łatwych do przygotowania w drugim posiłku, ugotowane przy obiedzie produkty wykorzystać do przygotowania zapiekanki na kolację.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>