Warzywa kapustne

Warzywa kapustne. Do grupy warzyw kapustnych zalicza się kapustę białą, brukselkę, czerwoną, włoską, pekińską, a także kalafior, brokuł i kalarepę. Warzywa te są źródłem witaminy C i ze względu na masowe ich spożycie w ciągu całego roku w dużym stopniu zaspokajają zapotrzebowanie ludzi na tę witaminę.

Kapustę należy oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, następnie umyć i przyciąć zgłąbiałą łodygę. Kapustę można rozdrabniać nierdzewnym nożem, szatkownicą lub ścierać na tarce z dużymi oczkami. Po rozdrobnieniu kapustę trzeba od razu poddawać dalszemu przerobowi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>