Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe należy myć szczotką przed obraniem i płukać po obraniu. Warzywa liściaste należy myć bardzo starannie – pod bieżącą wodą lub w wodzie kilkakrotnie zmienianej. Warzywa cebulowe, szczególnie pory, trzeba myć po przekrajaniu wzdłuż, ponieważ między liśćmi często gromadzi się ziemia. Warzywa owocowe należy również myć przed obraniem.

Obieranie warzyw i owoców. Przy obieraniu odrzuca się części niejadalne. Nie należy tu jednak przesadzać. Obierając np. sałatę gruntową, często odrzuca się do odpadków zewnętrzne, ciemnozielone liście, gdyż są one nieco twardsze, zawierają bowiem więcej błonnika, ale przecież można je przed podaniem pokrajać, aby ułatwić zjedzenie. Podobnie nie należy odrzucać zewnętrznych zielonych liści kapusty wczesnej. Również środkowe listki rzodkiewki powinny przy niej pozostać i razem z nią być zjedzone, gdyż zawierają wiele witamin.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>