Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe trzeba obierać bardzo cienko, ponieważ tuż pod skórką znajduje się najwięcej witamin, składników mineralnych i barwników. Bardzo młodą marchew wystarczy tylko dobrze wyszorować, gdyż młodej, delikatnej skórki nie trzeba obierać. Do obierania owoców i warzyw należy używać nierdzewnych noży.

Rozdrabnianie warzyw i owoców. Najlepszą surówką jest dojrzały pomidor podany w całości lub też dokładnie umyte (bez krajania) liście sałaty albo papryka. Zostają wówczas zachowane najwyższe wartości odżywcze produktu. Najczęściej jednak przyrządzając surówki, głównie jednorodne czy z warzyw mieszanych, produkty rozdrabnia się.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>