Warzywa korzeniowe

Kalafiory przed gotowaniem należy dokładnie umyć. Duże sztuki ze względu na możliwość znajdowania się w nich liszek – dzieli się na mniejsze części i myje w wodzie z dodatkiem octu. Podobnie postępuje się z różami brokułów.

Warzywa korzeniowe. Najpowszechniej używane warzywa korzeniowe to: marchew, pietruszka, seler, burak, chrzan, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, brukiew. Warzywa te – ze względu na duże zanieczyszczenie ziemią – należy bardzo dokładnie myć, a następnie cienko i starannie obierać. Jest to niezmiernie ważne, gdyż większość cennych składników odżywczych w warzywach gromadzi się w warstwach znajdujących się pod skórą. Dlatego przy grubym obieraniu odrzuca się z pożywienia wiele wartościowych składników.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>