Warzywa można szatkować

Warzywa można szatkować (na szatkownicy) np. kapustę, ogórki, cebulę trzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, np. kapustę czerwoną, jabłka do surówek, ogórki kwaszone do surówek mieszanych, rzodkiewki, czy na tarce do warzyw o drobnych oczkach, np. marchew, chrzan, seler krajać nożem, np. pory, cebulę, natkę pietruszki, szczypior, koper, kapustę włoską, kapustę cukrową.

Rozdrabnianie warzyw jest czynnością najbardziej pracochłonną toteż najlepiej wykonać ją używając uniwersalnej maszyny kuchennej o napędzie elektrycznym, tzw. robota, w którym jednym z wymienników jest maszynka do rozdrabniania warzyw.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>