Warzywa owocowe

– do sporządzania wywarów. Przy oczyszczaniu pozbawia się pory twardej piętki wraz z drobnymi korzeniami oraz przycina liście. Każdy por dzieli się wzdłuż na połowę i dokładnie myje, wypłukując piasek spomiędzy liści. Wymyte i osączone pory rozdrabnia się, krając w półkrążki na deseczce – nierdzewnym nożem. Pory przeznaczone do gotowania w całości myje się, rozsuwając nieco liście.

Warzywa owocowe. Do tej grupy zalicza się pomidory, ogórki, dynię, cukinię oraz paprykę ‚(zieloną i czerwoną). Wszystkie te warzywa przed obieraniem muszą być dokładnie umyte. Z pomidorów łatwo można zdjąć skórkę, zanurzając je na cedzaku na 2 minuty do wrzącej, a następnie do zimnej wody. Po tym zabiegu cienką skórkę lekko podważa się nożem i zdejmuje z całego pomidora.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>