Warzywa strączkowe zielone

Warzywa strączkowe zielone. Warzywa strączkowe zielone – groch i fasola szparagowa – są niezłym źródłem witaminy C oraz karotenu. W związku z tym sposoby ich przyrządzania są takie jak warzyw zielonych. Zarówno groszek zielony, jak fasolę szparagową, należy gotować bez przykrycia, kładąc do wrzącej wody z dodatkiem cukru, solić już pod koniec gotowania.

Owoce. Obróbka wstępna owoców zależy od ich rodzaju, zastosowania i sposobu podania. Owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki czy porzeczki myje się na sicie zanurzonym w dużej ilości wody, następnie przebiera, oddzielając jednocześnie ogonki czy reszty kwiatowe. Owoce ziarnkowe, tj. czereśnie, śliwy i morele, myje się podobnie jak owoce jagodowe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>