Witamina C

Witamina C jest związkiem rozpowszechnionym w owocach i warzywach. Niedobór tego składnika przejawia się początkowo ogólnym zmęczeniem, kruchocią kości i drobnych naczyń krwionośnych, brakiem apetytu. Większe niedobory witaminy C uwidoczniają się krwawieniem dziąseł, prowadzącym do szkorbutu. Niedobory witaminy C dają się zaobserwować u ludzi spożywających mało warzyw i owoców bogatych w ten składnik.

Duży wpływ na dostarczenie witaminy C w posiłkach ma umiejętność przerobu surowców bogatych w ten składnik na potrawy, ponieważ witamina C jest związkiem bardzo nietrwałym. Łatwo rozpuszcza się ona w wodzie, a także łatwo łączy się z tlenem powietrza oraz ulega rozkładowi pod wpływem długotrwałej wysokiej femeratury.

Witamina A, zwana niekiedy, ze względu na jej rolę, czynnikiem wzrostowym, jest konieczna dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, uodparnia ona przeciwko chorobom zakaźnym, stanom zapalnym, reguluje działalność wzroku. W roślinach o zabarwieniu żółtym i zielonym zawarty jest barwnik karoten, który w obecności tłuszczu w organizmie jest przetwarzany w czynną witaminę A.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>