Wszystkie potrawy z warzyw gotowanych

Do niektórych warzyw, obok mąki i tłuszczu, zaleca się dodatek mleka szczególnie wtedy, gdy warzywo jest gotowane w całości, np. marchew, którą znacznie łatwiej pokrajać po ugotowaniu niż na surowo. Dodatek mleka jest również wskazany do szpinaku dzięki czemu wapń mleka wiąże kwas szczawiowy, nie dopuszczając do tego zjawiska już w organizmie człowieka, po konsumpcji potrawy.

Wszystkie potrawy z warzyw gotowanych, nawet przy najbardziej starannej obróbce, tracą część wartości odżywczych w stosunku do surowca. Straty witaminowe i mineralne można doskonale uzupełnić dodając do gotowanej potrawy zieloną pietruszkę, koperek, pomidory świeże albo przecier.

Potrawy z warzyw gotowanych w małej ilości wody są stosowane jako dodatki do dań z mięsa, ryb, drobiu, jaj sadzonych, omletów. Stosuje się je także w zestawach z warzywami z wody,, jako typowe danie, tzw. bukiet z warzyw, czyli kilka warzyw ugotowanych, dekoracyjnie ułożonych z dodatkiem warzywa surowego. W zestawach bukietów z warzyw dobiera się warzywa kolorystycznie i smakowo, np. fasola szparagowa zielona, kalafior, marchew, ziemniaki, pomidory, albo brokuły, szpinak, ziemniaki, buraczki zasmażane.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>