Wszystkie warzywa i owoce

Większość ‚warzyw z tej grupy jest dostępna przez cały rok i dlatego właśnie ich spożycie jest dość duże. Wszystkie warzywa i owoce dostarczają poza wymienionymi składnikami łatwo przyswajalne cukry, kwasy organiczne, błonnik, skadniki mineralne konieczne człowiekowi w znikomych ilościach, zwane mikroelementami.

Jedenastą grupę stanowią suche nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola, soja i bób. Praktyczne znaczenie w żywieniu ma przede wszystkim groch i fasola, gdyż są one bardzo rozpowszechnione w uprawie i spożyciu. Wspólną cechą wszystkich jadalnych suchych nasion strączkowych jest duża, sięgająca ponad 22%, zawartość białka. We wszystkich suchych nasionach roślin strączkowych występuje duża ilość skrobi i innych węglowoda-

nów przyswajalnych, znacznie więcej niż w innych produktach znajduje się w nich witamin grupy B, a gruba skórka okrywająca nasiona zawiera wiele błonnika« Skład mineralny suchych nasion strączkowych jest bardzo urozmaicony, dostarczają one prawie wszystkich koniecznych człowiekowi składników mineralnych. Groch, fasola, soja i bób mają wysoką wartość energetyczną, są jednak produktami ciężko strawnymi, działają wzdymająco.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>