Wyrobione ciasto na kopytka

Wyrobione ciasto na kopytka należy podzielić na części, uformować wałki, z których odcina się nożem cząstki ciasta, a następnie rękami formuje kulki. W każdej kulce należy zrobić pal-cem dołek.

Wyrobione ciasto na paluszki trzeba podzielić na części, uformować wałki o średnicy 1 cm, następnie odcinać nożem ka-wałki długości ok. 7 cm. Wyrobione ciasto na knedle należy podzielić na części, uformować wałki, odcinać placuszki ciasta, rozłożyć. Na ciasto układać nadzienie, zwijać nadając w rękach knedlom kształt ku-listy (rys. 22).

Wyrobione ciasto na leniwe pierogi z sera należy wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałki, nożem spłaszczyć każdy wałek i tępą stroną noża wyciskać na cieście kratkę, a następnie odcinać skośne kluski.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>