Zasady sporządzania potraw z warzyw i owoców

Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa i owoce w okresie dojrzałości konsumpcyjnej. Przechowywanie produktów, szczególnie w niewłaściwych warunkach sprzyjających więdnięciu i wysychaniu, znacznie obniża ich wartość. Dotyczy to przede wszystkim długotrwałego przechowywania zimowego oraz, aczkolwiek w mniejszym stopniu, przechowywania krótkotrwałego (z dnia na dzień) warzyw przynoszonych z pola lub ogrodu w okresie lata lub jesieni.

W czasie przygotowywania potraw z warzyw i owoców trzeba stworzyć takie warunki aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze. Przygotowywanie potraw z owoców i warzyw polega na przebieraniu, myciu, obieraniu, płukaniu, rozdrabnianiu i gotowaniu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>