Zasady sporządzania surówek

Surówki należą do najszybszych potraw z owoców i warzyw. Drugą zaletą prawidłowo wykonanych surówek jest ich niewątpliwie wyższa wartość odżywcza niż warzyw ugotowanych. W czasie gotowania zmienia się wygląd, barwa, smak produktów, z czego wynika wniosek, że zawarte w warzywach cenne składniki pokarmowe ulegają zmianom nie zawsze korzystnym. Surówki natomiast zachowują żywe barwy surowców, a ładnie podane – wpływają na estetyczny wygląd posiłków, zachęcają do jedzenia, wzmagają apetyt.

Na surówki nadają się wszystkie warzywa, a w szczególności: – owoce pomidora, papryki zielonej i czerwonej, ogórki świeże, dynia, cukinia

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>